Son Dakika
“Dünyada yolcuların en çok tercih ettiği, Airbus A380’lerle Türkiye’ye ilk uçuşlar ne zaman, hangi havayolu tarafından yapılacak ?” Bu soru henüz cevabını bulmuş değil.
Apron24.com olarak konuk ettiğimiz, Singapur Hava Yolları Avrupa Bölge Müdürü Subhas Menon bu soruya açık yüreklilikle cevap verdi.
Menon, “Hep ilklerin havayolu olan Singapur Airlines, Türkiye’de de bir ilki neden gerçekleştirmesin ? İstanbul bunu bizden talep edecek potansiyele ulaşırsa, 3. Havalimanına A 380’le gelen ilk havayolu olabiliriz “ dedi.
Menon, Singapur Hava Yolları’nın Türkiye’deki yeni hedeflerini, THY ile olan ortak uçuşlarının sonuçlarını, Germanwings kazasından sonra, kokpitte aldıkları yeni önlemleri Apron24.com’a anlattı.
Mr Mennan kaç yıldır İstanbul’a yolcu taşıyorsunuz ? Atatürk Havalimanı uçuşlarınız hakkında bilgi verir misiniz ? Burada aldığınız hizmetlerden memnun musunuz ?
Singapur Hava Yolları 1987’den beri İstanbul’a uçuyor. İstanbul bizin için çok önemli bir market. Daha önceden İstanbul’a Dubai aktarmalı olarak uçuyorduk. 2012 yılında Singapur-İstanbul direkt uçuşlarına başladık. 2013 yılında bir ara İstanbul-Atina-Singapur bağlantılı seferler yaptık ama sonradan bundan da vazgeçtik ve tüm uçuşlarımızı direkt olarak icra ettik. Türkiye’de uçuş operasyonlarımızı sürdürmekten çok memnunuz. Atatürk Havalimanı yolcu ve uçak trafiği açısından çok yoğun bin hale geldi. Ama burada hizmet aldığımız birimler bize çok destek oluyor. DHMİ, TAV ve HAVAŞ operasyonumuzu başarıyla sürdürebilmemiz için ellerinden gelen tüm desteği veriyor. Özellikle havalimanı işletmecisi TAV’ın hizmetlerinden çok memnunuz. TAV’ın hizmet birimleri, havalimanı çok kalabalık olsa bile yolcularımıza en iyi hizmeti verebilmemiz için ellerinden geleni yapıyorlar.
Yaz tarifesine giriyoruz. İstanbul uçuşlarında frekans artırmayı düşünüyor musunuz ? Eğer böyle bir niyetiniz varsa , Atatürk Havalimanı’ndaki slot sıkıntısını da göz önüne alırsak, Sabiha Gökçen sizin için ikinci bir opsiyon olabilir mi ?
İstanbul’a olan uçuşlarımız ilk yıllarda önce haftada bir günle başladı. Talebe göre, seferlerimizi haftada 3’e sonra da 5 ve 6’ya çıkardık. Şu anda İstanbul’a haftanın 6 günü uçuyoruz. Haziran’da haftanın her günü uçuş yaparak sefer sayımızı 7’ye çıkaracağız. Bizim çok fazla uçuşumuz olmadığı için Atatürk Havalimanı’nın yoğunluğundan çok etkilenmedik. Ama ileride Sabiha Gökçen’e uçmayı da düşünebiliriz. Çünkü Atatürk Havalimanı çok büyüdü. Şu anda Sabiha Gökçen uçuşlarını değerlendiriyoruz.
Dünyada yapılan havacılık toplantılarında, İstanbul yeni havalimanının ne zaman biteceği soruluyor. Siz İstanbul’a üçüncü havalimanı yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Bu çok güzel bir adım. Ülkenizin bunu yapması gerçekten çok cesurca atılmış bir adım. Çünkü İstanbul ve Türkiye hem havacılık hem de ekonomi olarak çok büyüyor. Devletiniz bu konuda çok iyi bir öngörüyle hareket ediyor. Eğer Türkiye devleti yeni havalimanın 2017 sonunda biteceğini söylüyorsa biz buna inanıyoruz. Çünkü verdikleri bu sözü yerine getireceklerini biliyoruz. Devletler ve otoriteler böyle güzel öngörülerle hava yolu şirketlerinin büyümesine de yardımcı oluyorlar. Onlar yeni havalimanları açarsa, hava yolu şirketleri de daha çok sefer gerçekleştirebilir. Biz yeni dönemde ortak uçuşlar yaptığımız THY’yi de yakından takip edeceğiz. Yeni havalimanı THY nasıl kullanırsa biz de bunu değerlendirip üçüncü havalimanından uçacağız. Avrupa’daki bütün transit ana destinasyonlara uçmaya çalışıyoruz. THY ile anlaşmamız bu uçuşlarımızı daha da güçlendiriyor. THY ile Star Aliance ortaklığımızdan sayesinde bir çok noktaya rahatlıkla bağlantı verebiliyoruz. THY’nin de Singapur’a uçmasından çok memnunuz. THY’de Asya’daki en iyi merkez olan Singapur’u çok iyi kullanarak, diğer noktalara uçuş gerçekleştiriyorlar. Bu ortaklık hem bize hem de THY’ye kazandırıyor.
Singapur Hava Yolları’nda yolcuların uçak tipi konusunda öne çıkan tercihleri neler ? Örneğin çok sayıda yolcu aktarmalı ve uzun uçuşlar olduğu halde, Airbus A380’lerle uçmayı seviyor. Sizin bu konuda bir araştırmanız var mı ?
Bizim yolcularımız da A380’le uçmayı çok seviyor. Yaptığımız araştırmalarda, yolcularımızın beklentisi tüm A380’lerde hizmetin aynı standartlarda devam etmesi. Bir uçağın iyi diğer uçağın hizmet bakımında kötü olmasını istemiyorlar. Örneğin bizim Boeing 777-300 ER tipi uçaklarımızın first class koltukları, business koltukları dünyanın en geniş koltukları. Ekonomi koltuklarımız da kendi sınıfında dünyanın en rahat koltukları.
A380’lerde ise first class uygulamamız yok, suitimiz var. Bu first class’ın bir üst kategorisi oluyor. Ağustos ayında da Premium Economy Class koltuklarını hizmete sunacağız. Bu da ekonomi ile business arasında yeni bir kotluk olacak.
Üçüncü havalimanına A380 ile gelmeyi düşünüyor musunuz ? İlklerin havayolu olarak, Türkiye’de de böyle bir ilke imza atacak mısınız ?
A380’i dünyada filosun ilk katan ve duyuran havayolu unvanına sahibiz. Bu uçakla ilk seferimizi Ekim 2017’de gerçekleştirdik. Şu anda filomuzda 19 adet Airbus A380 tipi uçağımız var. 5 tane daha yeni sipariş verdik. Mevcut 19 uçağımızın uçtuğu noktalar belli. Yeni gelecek 5 uçağımızın da sefer yapacağı destinasyonlar belli. Biz A380’lerle yolcu yoğunluğunun çok yüksek olduğu noktalara uçuyoruz. Biz sonuçta havayolu şirketiyiz ve kar marjına göre operasyon yapıyoruz. Şu anda kesin olarak İstanbul yeni havalimanına 380’lerle geleceğiz diyemiyoruz. Şimdi evet ya da hayır demesek de, Pazar hızla gelişirse, İstanbul’da yolcu trafiği ve talebi artarsa neden uçmayalım ? Ama şu andaki planlamamızda A380’le İstanbul’a gelme planımız yok. Çünkü sahip olduğumuz uçak sayısı ve bunların uçacağı noktalar bellidir. Ancak ileride her şey değişebilir. Mesela şu anda bizim Avrupa’daki uçuş merkezimiz Frankfurt Havalimanı. Yeni havalimanıyla İstanbul Avrupa’daki uçuşların merkezi haline gelirse o zaman İstanbul ilk tercihimiz olur. Çünkü hem buraya çok yolcu getiririz, hem de çok transit yolcu taşırız.
THY’nin dünyada büyük sponsorluklara imza atarak marka değerini yukarılara taşımasına nasıl bakıyorsunuz ? Sizce THY’nin hızlı büyümesinin sebepleri neler ?
THY’nin büyümesinden, dünyanın en çok noktasına uçam havayolu olmasından çok memnunuz. Çünkü THY bizim Star Aliance ortağımız. THY marka değerini ve uçuşlarını ne kadar çok artırırsa biz de bundan o oranda daha çok faydalanırız. Singapur Hava Yolları olarak her yere uçamayız. Arkamızda devlet desteği de yok, tamamen kar odaklı işletme olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durmak zorundayız. Kar amacı güden ticari bir firmayız. O yüzden biz yolcu ve kar garantisi olan büyük destinasyonlara uçuyoruz. Ama THY gibi Star Aliance üyesi güçlü ortaklarımızın gittiği her noktaya tereddüt etmeden uçuyoruz, buralarda da yolcularımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. THY’nin bu kadar hızlı büyümesi, İstanbul’un bu sayede doğudan batıya, kuzeyden güneye uçuşların merkezi haline gelmesi çok başarılı bir gelişme. Sponsorluk konusuna gelince biz marka olarak zirvedeyiz ve buna gerek duymuyoruz. Ama THY’yi de çok iyi anlıyoruz. Gerçekten çok hızlı büyümeye başladılar. Bunu da marka değerini yükseltecek sponsorluklarla taçlandırmaları gayet doğal, tebrik ediyoruz.
Germanwings kazasından sonra havayolu şirketleri uçuş güvenliği konusunda kendilerine tekrar çeki düzen vermeye başladı. Singapur Hava Yolları olarak bu konuda neler yapıyorsunuz. Sizin uçuşlarda önceliğiniz nedir ?
Tüm uçuşlarımızda önceliğimiz güvenliktir. Güvenlik prosedürlerini harfiyen yerine getirmedikçe uçamayız. İkinci önemli önceliğimiz yolcularımıza verdiğimiz sözde durmuş olmaktır. Vaktin kalkacağız diyorsak bunu yapmamız gerekir. Elimizden geldiğince gecikmeler olmadan uçuşlarımızı sürdürmemiz şart olur. Gecikme olduğu zaman yolcularımızın sıkıntılarıyla yakından ilgilenmek, onların gönlünü alıp memnun etmek en önemli kuralımızdır. Aslında güvenlik, verilen sözde durmak ve yolcu memnuniyeti bir arada yürütülmesi gereken konular. Bunları birbirinden çok kesin çizgilerle ayırmıyoruz. Çünkü bir uçuşun mükemmele yakın olması için hepsi birbirine bağlı ve yardımcı faktörler. Bunların hepsi müşteri memnuniyeti odaklı prensiplerdir. Çünkü müşteriyi memnun ederseniz kar elde edebilirsiniz. Biz bir tur operatörü veya otel değiliz, biz bir havayoluyuz. Dolayısıyla elimizden gelen en iyi hizmeti yolcularımıza sunmak istiyoruz. Bu şekilde para kazanacağımıza inanıyoruz. Kokpitte sürekli iki kişi kuralından asla vazgeçmedik, bunu hiçbir zaman esnetmeyi düşünmedik. Bünyemizde low-cost (ucuz tarifeli) uçan silkair, skut ve tiger airways var. Bunların tüm uçaklarında kokpitte iki kişi kuralını başından beri uyguluyoruz.
APRON24.COM/ÖZEL RÖPORTAJ