logo

25 Nisan 2015

‘VORTEKS’E Mİ GİRDİ, KUYRUK MU VURDU ?

İddiaya göre, THY uçağı ilk iniş denemesi sırasında önde inen diğer uçağın vorteksine (kuyruk rüzgarı türbülansına) girerek sert iniş gerçekleştirdi. DHMİ ise kuyruk vurdu diyor.

İşte kimsenin yaralanmadığı kazada tartışma konusu olan ilginç ayrıntılar…

THY uçağının motoru yanarak pistten çıkması üzerine olayla ilgili kaza kırım raporunun hazırlanması için çalışmalar başladı. Milano’dan gelen A320’nin Azerbaycan Havayolları’na ait Boeing 787’si tipi çift koridorlu, uzun menzilli uçağı vardı.

thy_ucak_alev

Kaptan Pilot Alphan Morkan’ın verdiği ilk ifadesine göre TC-JPE tescilli, Star Alliance boyalı uçak, piste teker koymak üzereyken vortekse girdi. Savrulan uçak sağ ana iniş takımını ve motoru çok sert piste çarptı. Ardından pas geçti.

ÖNÜNDE HANGİ UÇAKLAR VAR?

THY uçağının önünde, Azerbaycan Havayolları’na ait Boeing 787 Dreamliner tipi uçak vardı. AHY75 sefer numaralı uçak normal olarak 05/23 pistine yaklaştı ve indi. Bugüne kadar Boeing 787’lerin kuyruk rüzgarı türbülansı konusunda yaşanmış bir olayı rapor etmedi.

Azeri 787’sinin önünde ise THY’nin Airbus A330-200 tipi geniş gövdeli uçağı bulunuyordu. Cidde’den gelen uçağın tescili ise TC-JIP’ti. Bu uçağın da vorteks oluşturmuş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Bu sırada 35 pist başında kalkış yapan bir uçağın motorlarının tam güç çalışması da vorteks riskini artırıyor. Uzmanlar, özellikle ‘heavy’ yani büyük uçakların güçlü motorlarının tam gaz çalışmasıyla 05/23 pisitne inen uçakların tam teker koyuş yerine denk gelmesinin vorteks oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

yanan_ucak5

Spotter Ömür Sadıkoğlu tarafından çekilen fotoğrafta, uçağın sağ kanadındaki hasar açıkça ortada gözüküyor. Kuyrukta ise gözle gözüken bir hasar yok.

Yukarıdaki fotoğrafın daha büyütülmüş halinde oluşan hasar açıkça gözüküyor.

VORTEKS NEDİR?

Uçaklar aynı gemiler gibi arkalarında kalan havada girdaplar bırakarak ilerler. Bunlara kuyruk rüzgarı türbülansı veya vorteks denir. Uçakların kanat ucundan geriye doğru yayılan ve aksiyönde dönen, düzensiz çalkantıları, arkadan gelen uçaklar için zaman zaman çok ciddi tehlikelere neden olabiliyor. Yapılan ölçümlerde vortekslerin hızlarının saniyede 100 metreyekadar çıktığı saptanmış durumda. İstatistikler şu ana kadar 58 vorteks kazasının meydana geldiğini ortaya koyuyor.

Ağır uçakların ardından oluşan vortekslerin etkisi en az 2 dakika sürüyor. Bu süre bitmeden küçük uçakların yapacağı inişlerde kaza riski çok fazla. Arka arkaya iniş yapacak uçaklarınaralarındaki mesafe kule tarafından en az dört mil olarak ayarlanıyor. Eğer önden  ağır uçak iniyorsa bu mesafe en az 5-7 mile kadar çıkartılıyor. Hatta bu mesafe sonrasında birkaç dakika daha beklenerek türbülansın iyice dağılması sağlanıyor.

ucak_boyle_yandi_manset

DHMİ: “UÇAK KUYRUĞUNU VURDU”

DHMİ tarafından hazınlanan ve Ankara’ya iletilen raporda ise uçağın iniş sırasında kuyruğunu çarptığı iddia edildi. Kuyruk çarpma ile yükselen uçağın daha sonra sağ ana iniş takımı üzerine sert iniş yaptığı belirtildi.

YA DAHA FAZLA KAYSAYDI…!

Olayın arkasından akıllara ‘Acaba uçak pistte duramayıp Sefaköy tarafındaki E5’e kaysaydı ne olurdu’ sorusu geldi. O saatlerde trafiği çok yoğun olan yolda büyük bir facia meydana gelebilirdi.

STAR ALLIANCE BOYALI

Kaza geçin uçak, THY’nin Star Alliance havayolu ittifakı boyalı A320’siydi.2006 model olan uçak, V2500 motorları kullanıyor

Uçak imal edilmesinden sonra THY’ye teslim edildi. Uçak son 8,5 yıldır THY’de uçuyor.

 

APRON24.COM

 

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+3 = ?