Son Dakika
Yapımı devam eden İstanbul 3. Havalimanı’nın yüzde 38’lik bölümü tamamlanırken inşaatta yerli kaynak kullanım oranı yüzde 80’e ulaştı.
İlk etabı 6 milyar Euro’ya mal olacak projede inşaat giderlerinin önemli bölümü Türkiye’de kalacak.
Projeyi yürüten İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, bine yakın Türk şirketiyle çalıştıklarını belirterek “Bunların 400’e yakını direkt yerli imalatçılardan oluşuyor. Burası cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri. Aynı zamanda da yerli üreticilerle ve küresel şirketlerin iş birliği yaptığı, ülkemize bu açıdan da katma değer sağlıyor” dedi.
YERLİ MERMER İÇİN PROJE DEĞİŞTİRİLDİ
Projede mermerin yurtdışından ithal edildiği gibi iddiaların asılsız olduğunu belirten Akçayoğlu “Havalimanları inşaatlarında uluslararası havacılık kuralları uygulanır. Örneğin mermer, sertlik dayanımı açısından yoğun yolcu trafiğine uygun bir malzeme değil. Yerli mermer kullanmak için projeyi değiştirdik. Bu amaçla yolcu terminali binasında değil, diğer ek hizmet binalarında kullanıyoruz” diye konuştu.
Yerli granit konusuna da değinen Akçayoğlu, “Havalimanında granit kaplanacak alan toplam 450 bin metre kare. Uygun yerli taşı bulabilmek için Maden İhracatçılar Birliği’nin bize önerdiği ocaklardan numuneler alarak testler yaptırdık. Bu ocakların üretim kapasitelerini değerlendirdik. Ancak bu ocaklarda istediğimiz miktarın, istediğimiz sürede, üretilemeyeceğini tespit ettik. Van’da bulunan ocaklardan aradığımız özelliklere karşılık verebilen ve radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun 15 bin metrekare granit satın aldık” diye konuştu.
RADYASYON TARTIŞMASI
Bazı ocaklardan alınan numunelere İTÜ tarafından yapılan testlerin sonucunda yüksek oranda radyasyona rastlandığını gözlemlediklerine dikkat çeken Akçayoğlu şunları söyledi:
“Terminalde geri kalan tüm alanlarda yerli üretim ürün kullanılması için İtalya’dan son teknoloji bir seramiği Türkiye’de yer alan üreticilerimize örnek olarak verdik. Aylar süren ARGE çalışmaları sonucunda 350 bin metrekarelik alan için Kütahya Seramik ile anlaştık ve seramiklerimizin üretimine başladık.”
TOPLAM 4 MİLYON 250 BİN DOLAR
İGA, yurtdışından sadece terminal binasının giriş katında bulunan 85 bin metrekarelik alan için Brezilya’dan ithal granit kullandı. Metre karesine 50 dolar fiyatla anlaşılan granit için toplamda 4 milyon 250 bin dolarlık ödeme gerçekleştirildi.