Son Dakika
Pegasus Hava Yolları, Cumhuriyet’in 100. yılında filosuna kattığı 100. uçak olan ve kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün siluetini ve imzasını taşıyan “Cumhuriyet” ile bir basın gezisi düzenledi.
100. uçak Cumhuriyet’le Samsun’a yolculuk
Pegasus Hava Yolları’nın Samsun’a düzenlediği PC1923 sefer sayılı özel uçuşu gerçekleştiren ‘Cumhuriyet” isimli uçağı Samsun Çarşamba Havalimanı’nsa su takı töreniyle karşılandı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanışının 85. yılında, kurtuluş mücadelemizin başladığı Samsun’a bir basın gezisi düzenlemenin kendileri için manevi olarak çok değerli olduğunu dile getiren Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, pandemi sonrası dönemden başlayarak havacılık sektörüyle ilgili genel bir değerlendirme yaptı.
COVID-19 pandemisi çıkışı paralelinde 2022’nin yaz döneminde ertelenmiş seyahat talebinde tüm coğrafyalarda çok hızlı ve kuvvetli bir hareketlenme görüldüğüne dikkat çeken Güliz Öztürk, “Bu hareketlilik, talebi karşılamaya hazır olan ülkeler ve hava yolu şirketleri için çok önemli bir fırsat yarattı. Biz pandeminin içindeyken bile kendimizi hazır tutmaya odaklanmıştık, bu sayede çok hızlı aksiyon alarak talebe eksiksiz hizmet verebildik. 2022 yılını toplam kapasitemizi pandemi öncesi seviyenin %8 üzerine çıkarak kapattık, ki global olarak baktığımızda bu performansla sektör içinde belirgin şekilde ayrıştık.” şeklinde konuştu.
“Yıl sonunda toplamda %20 artış öngörümüzü koruyoruz”
Güliz Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “2023 yılına girerken seyahat talebinde pandemi çıkışında görülen bu ilk coşkunun normalleşeceği öngörüsüyle hazırlıklarımızı yaptık. Bu süreci doğru yönetebilmek çok önemli bir konu, bu açıdan etkin planlama kabiliyetimize çok güveniyoruz. Sonuç olarak, 2023’ün ilk 9 ayı sonunda geçen yılın aynı dönemine göre toplam kapasitemizi %24, toplam misafir sayımızı %20 büyütmeyi başardık ve yıl sonunda toplamda %20 artış öngörümüzü koruyoruz. Kapasite seviyemizi, son normal yıl olan 2019 ile kıyaslarsak, %32 artış kaydetmiş durumdayız. Dünya geneline baktığımızda, ne yazık ki bugün hâlâ 2019’daki kapasitelerine geri ulaşamamış hava yolu şirketleri var.
Sabiha Gökçen ile birlikte başka şehirlerde de kapasite arzını artırmayı hedefliyor
2024 yılında filo sipariş planları doğrultusunda yeni nesil uçakları teslim almaya devam edecek olan Pegasus Hava Yolları, Airbus ile devam eden sözleşmesi kapsamında 2023 yılını bu siparişten 15 yeni nesil uçağı filosuna katarak kapatmayı öngörüyor. Buna ek olarak, filodaki eski nesil uçakların planlı çıkış süreçlerini yönetiyor. Sipariş takvimlerine göre 2024 yılında 17 adet yeni nesil uçağı daha filosuna katmayı planlayan Pegasus, kapasite yatırımlarına devam etmeyi planlıyor ve 2024 bütçesini de bu paralelde çalışıyor.
Bir yandan ana üssü olan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki kapasite artışı çalışmaları doğrultusunda ikinci pistin devreye girmesi kapsamında uzun süredir hazırlık yapan şirket, büyüme planlarını sadece Sabiha Gökçen ile sınırlı tutmuyor. Başta Antalya olmak üzere başka şehirlerde de, mevsimsel talep hareketlerini de dikkate alarak, kapasite arzını artırmayı hedefliyor.
Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları
Cumhuriyetimizin 100. yılının hem ülkemiz hem de Pegasus Hava Yolları için çok önemli olduğunu vurgulayan Güliz Öztürk, “Cumhuriyetin 100. yılında 100. uçak projemiz, 14 aylık özenli bir çalışmanın ürünü. Filomuza katılan 100. uçağımıza ‘Cumhuriyet’ adını verdik. Kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün silüeti ve imzası yer alan özel uçağımızla ilk rotamız başkent Ankara oldu. Sonra ‘Her Adım Geleceğe’ dedik ve Cumhuriyet’i sonsuza kadar yaşatacaklarını bilerek, TEV iş birliğiyle üniversiteli 1.000 kız öğrenciye burs desteği verdik. Yine Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarına özel, kaptanlarımız gökyüzüne ‘100’ yazdıkları özel bir uçuş gerçekleştirdi. Ve son olarak, Teknosa iş birliğiyle yapay zekâ teknolojisi kullanarak Atatürk’ün sesini göklere taşıdık. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
Güliz Öztürk daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, 2023’ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre toplam kapasiteyi yüzde 24 artırdıklarını belirterek, “Halihazırda 96 dış hat noktamız var. Sabiha Gökçen’deki ikinci pistin yapımı bitti. Pistin açılmasıyla büyüme hızımız da artacak. Yurt dışında Kişinev, Lizbon, İskenderiye ve Sofya uçmayı planladığımız rotalar arasında” dedi.
Yeni uçaklar
2024 yılında filo sipariş planları doğrultusunda yeni nesil uçakları teslim almaya devam edeceklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu: “Airbus ile devam eden sözleşme kapsamında 2023 yılını bu siparişten 15 yeni nesil uçağı filoya katarak kapatmayı öngörüyoruz. Buna ek olarak, filodaki eski nesil uçakların planlı çıkış süreçleri yönetiliyor. Sipariş takvimlerine göre 2024 yılında 17 adet yeni nesil uçağı daha filoya katmayı planlıyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ikinci pist tamamlandı. Umuyoruz yakın zamanda açılacak, bu ikinci pist orta ve uzun vadede kapasiteyi ikiye katlayacak.”
Talep yüksek
Yurt içi talebin yüksek olduğunu, Kovid-19 sonrası iç hatlarda da ciddi bir talep oluştuğunu belirten Güliz Öztürk, “Türkiye hem hizmeti hem de hizmete ödenen değer olarak bakıldığında son derece avantajlı bir yer. Böyle olduğu sürece Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetlerden ciddi turist çekmeye devam ediyor, geçmişte de bu böyleydi” dedi.
BENZER HABERLER