logo

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI 2. PİSTİ AÇILDI

Türkiye’nin havacılık alanındaki en önemli projeleri arasında yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.  Sabiha Gökçen Havalimanı İkinci Pisti dev uçakların inişine imkan verecek şekilde tasarlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist Açılış Töreni’nde konuştu.

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti;

Sabiha Gökçen Havalimanı’mızın yeni pistinin açılışını sizlerle birlikte gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu önemli eserin İstanbul’umuzun yanı sıra tüm bölgemize, tüm Türkiye’ye, 85 milyonun her bir ferdine hayırlı olmasını diliyorum.

“Sabiha Gökçen Havalimanı tüm bölgenin uçuş merkezi haline geldi”

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 1987 yılında rahmetli Turgut Özal’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda hayata geçirilmiştir. Burası ileri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havalimanı kısa adıyla ITEP projesinin ilk adımı olarak tasarlanmıştır. Projenin amacı başta savunma ve havacılık sanayii olmak üzere ileri teknoloji alanında güçlü bir yenilikçilik alt yapısının oluşturulmasıydı. Sabiha Gökçen Havalimanı 2001 yılında hizmete girmesinden itibaren sadece İstanbul’un değil tüm bölgenin adeta uçuş merkezi haline geldi.

Bugün havalimanımız Anadolu Yakası ile birlikte çevre illere de hizmet veriyor. Sabiha Gökçen Havalimanı Türkiye genelindeki iş ve turizm piyasalarının gelişimi açısından son derece kritik roller üstleniyor. Zaman içerisinde havalimanının artan hava ve yolcu trafiğini karşılamakta zorlandığını görüyoruz. Bunun üzerine ilk etapta 2009 yılında yap-işlet-devret modeli ile yeni terminal binasını devreye aldık. Diğer taraftan 2010 yılında ITEP projesinin bir diğer unsuru olan İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kuruluşu gerçekleştirildi. Teknopark İstanbul bugün ülkemizin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olarak faaliyetini sürdürüyor.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın kullanım oranı ve yolcu trafiği sürekli yükseliyor. Havalimanımız 2021 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 181 bin uçuş trafiği ile 25 milyon yolcuyu ağırladı. 2022 yılında bu sayı 31 milyon yolcuya ulaştı. 2023 yılının ilk 11 ayında 208 bin uçuş trafiği ile yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lık artışla 34 milyona yükseldi. Bugün Sabiha Gökçen, İstanbul Havalimanı ve Antalya Havalimanı’ndan sonra yolcu trafiğinin en çok olduğu üçüncü havalimanıdır. Sene sonunda havalimanımızdan seyahat eden yolcu sayısının 37 milyonu aşacağını öngörüyoruz.

“Havalimanımız rakiplerine göre çok ileri özelliklere sahiptir”

Sektördeki büyüme ve havalimanının gelişim planları çerçevesinde ihtiyaç duyulan 2. pistin inşası için 2012 yılında karar aldık. Ardından çalışmalara başlayarak toplam 970 milyon doları bulan yatırım tutarı ile 2. pisti ve mütemmim işlerini tamamladık. Havalimanımızın trafik kapasitesini ikiye katlayacak pistimizin uzunluğu 3 bin 540 metredir. Ayrıca 3 bin 520 metre, 3 bin metre ve 2 bin 2400 metre uzunluğunda 3 adet paralel taksi yolu vardır. Toplam 62 uçak kapasiteli 650 bin metrekarelik orta apronu ve 40 uçak kapasiteli 300 bin metrekarelik kargo apronu ile havalimanımız rakiplerine göre çok ileri özelliklere sahiptir.

Hava trafiği açısından maksimum kapasiteyi sağlamak için yeni pistimizi iniş, eski pisti ise kalkış amacı ile kullanacağız. Böylece havalimanımızın hava trafik kapasitesini 2 katına çıkarcağız. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni pistin de devreye girmesiyle yıllık 85 milyondan fazla yolcuyu ağırlayacak kapasiteye erişecektir. Şu an bulunduğumuz bölgede havalimanı kurulması fikrine öncülük eden siyaset hizmet adamı 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı rahmetle yad ediyorum. Rabbim Türkiye için hayal kuran, Türkiye için çalışan, ülkenin ve milletin istikbali uğrunda gayret gösteren herkesten razı olsun diyorum.

“Havalimanımız geçen hafta 5 ödül birden aldı”

Engellemek için Gezi Olayları dahil sokak terörüne başvurdukları İstanbul Havalimanı, Avrupa ve dünyanın en iyi havalimanları arasında gösteriliyor. Bu havalimanımız daha geçen hafta 5 ödül birden aldı. Aynı durum çamur attıkları diğer yatırımlarımız için de geçerlidir. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu olmasaydı bugün İstanbul trafiği çok daha kötü durumda olurdu. Şayet Türkiye’yi duble yollar, otoyollar, demiryolları ile donatmasaydık ne ihracatımız 255 milyar dolara çıkardı, ne turist sayımız 50 milyonu aşardı.

Bu karşılaştırmaları uzatmak pek ala mümkün. Yani CHP zihniyetinin gereksiz dediği, ne gerek var dediği, israf dediği ne kadar yatırım varsa hepsi misyonunu fazlasıyla yerine getirmiş, hatta bir müddet sonra yetersiz kalmaya başlamıştır. Türkiye’de 70 yılda pek çok şey değişmiş ama bunların halka yönelik mütekebbir tavırlarında hiçbir düzelme olmamıştır. Biz son 21 yılda ne yaptıysak, neyi başardıysak CHP ve koro üyelerinin istemezükçü nakaratlarına rağmen başardık. Özellikle havacılık alanında büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. Aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye, terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan 337 milyon 450 bin yolcuya çıkarttık.

“Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük”

Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriyorken uçuş ağımıza 283 yeni nokta daha ekleyerek 130 ülkede 343 noktaya elhamdülillah yükselttik. Göreve geldiğimizde 489 olan toplam hava aracı sayımızı yüzde 270 artışla bin 813’e ulaştırdık. Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak hedefi ile Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük. Daha bunun gibi burada saymaya kalksak saatler alacak sayısız havacılık atılımını 2002’den itibaren alnımızın akıyla hayata geçirdik.

Havacılık sektörümüzü ve hava ulaşımı alt yapımızı daha da güçlendirmek için projelerimize yenilerini ekliyoruz. Çukurova Bölgesel, Yozgat ve Bayburt Gümüşhane Havalimanlarının inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Hem Adanalı, hem de Mersinli kardeşlerimizin hasretle beklediği Çukurova Havalimanı’nı önümüzdeki ay açmayı hedefliyoruz. Alt yapı çalışmaları biten Yozgat ve Bayburt Gümüşhane Havalimanlarının üst yapı işlerini de tamamlayarak 2025 yılı içerisinde açılışlarını yapacağız. Artan yolcu ve yük sayıları sebebiyle gündeme aldığımız Trabzon Yeni Havalimanı proje çalışmaları ise devam ediyor.

Antalya Havalimanı’nın kapasite artırımına yönelik yatırım çalışmalarımız da hızla sürüyor. Antalya Havalimanımızın 35 milyon yolcu olan mevcut kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkarıyoruz. 2022 yılı aralık ayında Esenboğa Havalimanımızın ilave yatırım ve 25 yıllık işletmesini kapsayan kamu-özel işbirliği ihalemizi gerçekleştirdik. Esenboğa’ya devletimizin kasasından 1 kuruş harcamadan yaklaşık 300 milyon euroluk yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlar tamamlandığında havalimanımızın kapasitesi yıllık 30 milyon yolcuya yükselecek ve havalimanımız üçüncü pistine kavuşacaktır.

Törende konuan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni pistin iniş, eski pisti ise kalkış amacıyla kullanacağını belirterek, “Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı’mızın hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız.” dedi.
Uraloğlu, “2023 yılının son günlerini idrak ederken, Cumhuriyet’imizin 100. yılına da yeni bir dev eseri, Sabiha Gökçen Havalimanı’mızın 2. pistini hizmete alarak veda etmenin haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı’mız her geçen gün artan yolcu sayısı ve vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine ciddi bir kapasite artışına ihtiyaç duymaktaydı. Bu nedenle Sabiha Gökçen Havalimanı’nı yenilikçi ve vizyoner bir bakış açısıyla geliştirecek çalışmaları başlattık.” ifadelerini kullandı.

Yeni pist iniş, eskisi ise kalkış amaçlı kullanılacak

 

Yeni piste ilişkin bilgi veren Uraloğlu, şöyle devam etti: “3 bin 540 metre uzunluğundaki, en geniş gövdeli uçakların inebileceği 2. pistin yanı sıra üç adet taksi yolu, 62 uçak kapasiteli orta apron ve 40 uçak kapasiteli kargo apronu ile hava trafik kontrol kulesi, teknik blok, itfaiye ve garaj binası gibi 19 bin metrekare kapalı alana sahip üstyapı tesislerini de çağın en son teknolojisiyle yeniledik. 91 metre yüksekliğinde Hava Trafik Kontrol Kulemiz 9 Ocak 2023 tarihinden itibaren tüm hava trafik sistemleriyle birlikte 7/24 hava trafik operasyonuna hizmet vermektedir.”

91 METRELİK KULE YAPILDI

91 metre uzunluğundaki Hava Trafik Kontrol Kulesi 1 yıldır hizmet verirken, 3 bin 540 metre uzunlukta 60 metre genişliğindeki ikinci piste en geniş gövdeli uçaklar da iniş yapabilecek.
Pistin yanında 1 adet 3520 metre, 1 adet 3 bin metre ve 1 adet de 2 bin 400 metre uzunluğa sahip 3 adet paralel taksi yolu ile 62 uçak kapasiteli 650 bin metrekarelik orta apron, 40 uçak kapasiteli yaklaşık 300 bin metrekare kargo apronu hayata geçirildi.

MEVCUT PİSTTEN 540 METRE DAHA UZUN

Mevcuttaki ilk piste göre yeni yapılan ikinci pist 540 metre daha uzun olarak inşa edildi.

KARAYOLLARI DA ÇALIŞTI

Pistin TEM otoyolu ve D100 Bağlantı yolunun üzerinden geçebilmesi için ve Sabiha Gökçen Havalimanı yolu kapasiteni artıracak terminal binası için 1520 metre uzunluğunda çift tüplü geliş-gidiş trafiğini sağlayacak TEM Bağlantı Tüneli de inşa edildi. TEM Bağlantı Tüneli’yle 1636 metre uzunluğunda Kemiklidere Islahı Tüneli, 960 metre uzunluğunda kargo ve hangar alanına ulaşım için karayolu tüneli ve 838 metre uzunluğundaki orta apron tüneli de inşa edildi.

 

Share