logo

SABİHA GÖKÇEN’DE RÖTARLAR BEZDİRDİ !

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda dün yaşanan rötarlar isyan ettirdi. İç hatlarda bile rötarlar 3 saate kadar çıktı. Yolcurlar da havayolu şirketleri de canından bezdi.

terminal

Yoğun yaz sezonuyla birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı’nda  yaşanan rötarlar son günlerde dikkat çekici bir şekilde artıyor. Slot sorunu nedeniyle sabah başlayan rötarlar, ilerleyen saatlerde domino taşı etkisiyle katlanarak yükseliyor. Havayolları bazen yedek uçaklarını bile çekmekte zorlanıyor.

sabiha_genel

PİST HER GECE KAPANIYOR !

Yılda 25 milyon yolcunun geçtiği havalimanı tek pistle hizmet veriyor. Pist, bakım çalışmaları için 4 Mayıs’tan itibaren haftanın beş günü (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) gece yarısından sonra kapanıyor. Bakım çalışmaları sabah 04.00’e kadar devam ediyor.

Üstelik bu çalışma, 1 Ekim’e kadar sürecek. Yoğun yaz sezonunda havayolları uçaklarını gece yarısından önce Sabiha Gökçen’e indirmek için büyük çaba harcıyor. Geç kalan uçaklar ise başka meydanlara yönlendiriliyor.

SON YAKLAŞMA 8 MİLLE YAPILIYOR

Türkiye’nin tüm batı hava sahası, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki Hava Trafik Kontrol Merkezi’nden yönetiliyor. Aynı kontrolör, hem Atatürk Havalimanı’na hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’na alçalan trafikleri de idare ediyor. Atatürk Havalimanı’nda uçaklar 3-3,5 deniz mili aralıkla gelirken, bu mesafe Sabiha Gökzen’de 8 mil. Bu durum da haliyle trafiği kısıtlıyor.

sabiha_pist_1

PARALEL PİST İNŞAATI HALA BEKLİYOR !

Sabiha Gökçen Havalimanı’na ciddi bir kapasite sağlayacak paralel pist için ihale yapılmıştı. Ancak sonrasında ihaleye yapılan itiraz ve diğer gecikmeler projede aksamaya neden oldu. Atatürk Havalimanı’nda kapasite ile ilgili sorun yaşanırken, Sabiha Gökçen’de birkaç yıl önceden devreye alınabilecek paralel pist, İstanbul’da ciddi bir rahatlamayı, en azından üçüncü havalimanı hizmete girinceye kadar sağlayacaktı. Ne yazık ki bu fırsat kaçırıldı.

ÇOK BAŞLILIK KARAR ALMAYI GECİKTİRİYOR !

Havalmanının sahibi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM). Burada yönetim SSM’ye bağlı HEAŞ’ta. Terminal işletmesi ise çoğunluğu Malezyalılara ait olan İSG’de. Havalimanındaki trafik ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yönlendiriyor. Çok başlılık sorunları çözmede karar alma mekanizmasının çok yavaş çalışmasına yol açıyor.

Havayolları gibi benzer sorunları genel havacılık ve hava taksi işletmeleri de çekiyor. Atatürk Havalimanı’na slot sınırlaması nedeniyle inemeyen uçaklar, artık eskisi gibi Sabiha Gökçen’i de slot sorunlarını çözmede kullanamıyor.

 

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?