logo

SINGAPUR AIRLINES REKOR KAR AÇIKLADI

SIA Grubu, 2023/24 mali yılının ilk çeyreğinde 734 milyon dolar  net kar bildirdi. Grub,  tarihinin en yüksek ilk çeyrek performansını kaydetti.

Grubun yolcu kapasitesi, uluslararası hava yolculuğu üzerindeki kısıtlamaların küresel olarak hafifletilmesiyle yıllık bazda yüzde 32,4 arttı.

SIA ve Scoot, tüm güzergah bölgelerinde ve pazar segmentlerinde güçlü talep ile bir önceki yıla göre %65,5 artışla bu çeyrekte 8,4 milyon yolcu taşıdı. Yolcu trafiği ve doluluk faktörleri, kapasite genişlemesini geride bırakan %49,0’lık yıllık trafik artışıyla tüm pazarlarda iyileşti. Grup, %88,9’luk rekor bir ilk çeyrek yolcu doluluk oranı elde ederken, SIA %88,1 ve Scoot ise %91,7 oran ile rekor kırdı.

Hava taşımacılığına olan talebin gevşemeye devam etmesi nedeniyle kargo performansı yıldan yıla düştü. Kargo yükleri yıllık bazda %11,3 düşerken, kapasite %12,1 arttı, bunun başlıca nedeni, daha fazla yolcu uçuşunun yeniden hizmete dönmesiyle birlikte ana hat kapasitesindeki artıştı. Kargo doluluk oranı geçen yıla göre 13,7 puan azalarak %51,8’e, kargo verimi ise %44,3 düştü. Bununla birlikte, yük ton-kilometre başına 44,6 sent olan kargo verimi, yük ton-kilometre başına 29,7 sent olan Covid öncesi ( 2019/20 finansal yıl ilk çeyrek) seviyenin %50 üzerinde kaldı.

Sonuç olarak, Grubun geliri yıllık 551 milyon $ (+%14,0) artışla 4,479 milyon $’a yükselirken, 1.001 milyon $’lık (+%37,4) yüksek yolcu uçuşu geliri ve kargo uçuş gelirinde 555 milyon $’lık (%-50,6) düşüşle kısmen dengelendi.

Grubun ilk çeyrek net karı 364 milyon $ veya geçen yıla göre %98.4 artışla 734 milyon $ oldu. Bu, esas olarak daha iyi işletme performansına (+199 milyon $), geçen yılki net finansman giderine karşı net faiz gelirine (+144 milyon $) ve geçen yıl ilişkili şirketlerin zarar payına karşı kar payına (+81milyon $) atfedilebilir.

FİLO GELİŞTİRME

SIA, ilk çeyrekte operasyonel filosuna dört uçak ekledi. Bunlar, kabin tadilatından sonra bir Airbus A350-900 (Mart 2023’te teslim edildi), iki Boeing 787-10 (Nisan 2023 ve Haziran 2023’te teslim edildi) ve bir 737-8’den (Şubat 2022’de teslim edildi) oluşuyor.

30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla Grubun operasyonel filosunda 192 yolcu uçağı ve yedi kargo uçağından oluşan 199 uçak bulunmaktadır. SIA’nın işletme filosu 137 yolcu uçağı ve yedi kargo uçağından oluşurken, Scoot’un 55 yolcu uçağı vardı.

Grubun 99 adet uçak siparişi bulunmaktadır. Ortalama filo yaşı 6 yıl 11 ay olan Grup, havayolu endüstrisindeki en genç ve yakıt verimliliği en yüksek filolardan birini işletmektedir. Bu, Grubun müşterilerine daha fazla konfor ve yenilikçi ürünler sunarken işletme verimliliğini daha da artırmasına ve karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik süregelen çabaları desteklemesine olanak tanır.

STRATEJİK GİRİŞİMLER

Air India ve Vistara’nın, işlem tamamlandığında SIA’nın genişleyen Air India Grubu’nda %25,1 hisse almasıyla sonuçlanacak çalışmalar devam ediyor. Bu, Grubun Hindistan’daki varlığını güçlendirecek, çoklu merkez stratejisini güçlendirecek ve bu büyük ve hızla büyüyen havacılık pazarında doğrudan yer almaya devam etmesine izin verecektir.

Grup, benzer fikirlere sahip ortaklarla ticari ortaklıklar kurmaya devam etmektedir. Mayıs 2023’te Garuda Endonezya ve SIA, iki taşıyıcı arasındaki iş birliğini derinleştirecek bir rota girişim düzenlemesi planları üzerinde anlaştılar. Düzenleyici onaylarına tabi olan önerilen ortak rota girişimi, potansiyel olarak Singapur ve Endonezya arasındaki tarifelerin koordinasyonuna izin verecek ve ortak ücret ürünleri ve sık uçan yolcu programlarının çapraz katılımı gibi yeni girişimleri keşfedecektir.

GENEL BAKIŞ

Hava yolculuğuna olan talebin, önümüzdeki üç ay boyunca çoğu pazarda kapasite artışı, ileriye dönük yolcu rezervasyonları ve yaz zirvesi boyunca tüm rotalar için güçlü kalması bekleniyor. Önümüzdeki aylarda uluslararası rotalara daha fazla kapasite ilave edildiğinden rekabetin yoğunlaşması beklense de, SIA Grubu bu çalışma ortamında iyi bir konumdadır. Grup, bu eğilimleri yakından takip edecek, kapasitesini ve ağını buna göre ayarlayacaktır.

Enflasyon ve zayıf ekonomik koşullar nedeniyle kargo talebinin yakın vadede azalması bekleniyor. Daha fazla havayolu yolcu taşıma kapasitesi ekledikçe, taşıma kapasitesi küresel olarak artmaya devam edecektir. Stok fazlalığı ve tedarik zinciri kısıtlamalarının hafifletilmesi de deniz taşımacılığına doğru bir kayma ile sonuçlanmıştır. Daha yüksek rekabetin yanı sıra azalan kargo talebi, özellikle önemli ticaret yollarında kargo gelirleri üzerinde aşağı yönlü baskı uygulamaya devam edebilir.

Share