logo

SİNGAPUR BOTANİK BAHÇESİ DÜNYA MİRASI SEÇİLDİ

singa_turk_manset_son

Singapur Devletinin 50. Kuruluş Yıldönümünde ülke, dünya tarihine geçecek çok önemli bir başarıya daha imza attı. Singapur Botanik Bahçesi UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girdi.

 singapur botanik

Almanya’nın Bonn kentinde toplanan 39. Dünya Mirası Komitesi’nde (DMK) Singapur Botanik Bahçesi UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi başardı.

DMK, Bahçe’nin 4 Temmuz 2015 tarihinde akşam 20.00  civarında listeye alındığını duyurdu. 21 üyeden oluşan Komite, Bahçenin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması yönünde Uluslararası Anıt ve Sitler Konseyi tarafından yapılan tavsiyeyi, 1972 Dünya Mirası Sözleşmesini imzalayan 191 Ülke temsilcisinin önünde oybirliği ile kabul etti. 28 Haziranda başlayan ve Bonn kentine yapılan 39. toplantı, 8 Temmuz 2015 tarihinde sona erdi. Toplantı sonunda dünyada hep ilklerin havayolu olan Singapur Airlines, botanik bahçesiyle de yeni bir ilke imza attı.

Singapur heyetinin 1. başkanı olan ve aynı zamanda Singapur Kültür, Toplum ve Gençlik Bakanlığı ve UNESCO Singapur Ulusal Komisyon Başkanlığı görevlerini yürüten  Lawrence  Wong “Tüm dünyada yaklaşık olarak 1,000 UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. Bunların tamamı, insanoğlunun el üstünde tutması gereken olağanüstü hazinelerdir. Artık Dünya Mirası kapsamında ülkemizin üzerinde bulunan küçük kırmızı noktanın onurunu ve ayrıcalığını yaşayabiliriz. Bu, Singapur vatandaşı olarak gurur duyacağımız bir durumdur.  Singapur’un 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle Singapur’a verilmiş olan çok özel bir hediyedir ve tüm Singapur vatandaşlarına müjdeleyebileceğim güzel haberlerle birlikte geri döndüğüm için çok mutluyum!” diye konuştu.

singapuR_botanik_2

UNESCO Dünya Mirası listesine girebilmek için, Bahçenin öncelikle olağanüstü bir evrensel değere, bütünlüğe ve özgünlüğe sahip olduğunu kanıtlaması ve alanın gelecekte de koruma altında olduğunu gösteren bir Yönetim Planının bulunması gerekiyor. ICOMOS tarafından bahçenin değerlendirildiği bir sunumun yapılmasının ardından komite üyelerinin yorumları dinlendi. Komitenin 21 üyesinin tamamı, Bahçe ile ilgili tavsiyenin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. Ardından, 39. Dünya Mirası Komitesi Başkan Yardımcısı Ruchira Kamboj, Singapur Botanik Bahçesinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alındığını ilan etti. Daha sonra Bakan Lawrence Wong, Singapur’un plaketini almak ve konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi.

NHB CEO’su ve UNESCO Singapur Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Sayın Rosa Daniel “Singapur Botanik Bahçesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesine yönelik çok titiz bir çalışma süreci yürütülmüştür ve bu sürece katılan herkesin çalışmalarının karşılığını almasından dolayı çok memnunuz. Devlet kurumlarının, uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın işbirliği olmadan bu başarının yakalanması söz konusu olamazdı. Kolektif çabalarımız uluslararası toplum tarafından takdir edildi ve yazıtın yerleştirilmesi ile Singapur’un kültürel mirasını koruma ve anma taahhüdü kabul edilmiş oldu.  Singapur Botanik Bahçesinin Dünya Kültür Mirası listesine alınması özellikle Singapur’un 50. yıldönümü kutlamalarının sonuna yaklaştığımız şu günlerde daha da anlam kazandı” dedi.

singapur_erdogan

ERDOĞAN VE EŞİ DE BAHÇEYİ GEZMİŞTİ !

Bur süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan’ın da gezdiği bahçe, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan 1,000’den fazla alana katıldı. Asya’daki ilk, dünya genelinde ise Padova Botanik Bahçesi ve Kew şehrindeki Kral Botanik Bahçesinin ardından listeye giren üçüncü botanik bahçesi oldu. Listeye giren ilk ve tek tropik botanik bahçe unvanını da aldı. Bahçeyle birlikte; Jamaika’daki Blue and John Crow dağları, Ürdün’deki Vaftiz Alanı “Bethany Beyond the Jordan” (Al-Maghtas), Suudi Arabistan’ın Hail Bölgesindeki Kaya Sanatı ve İtalya’daki Arap-Norman Palermo ve Cefalú ve Monreale’deki Katolik Kilisesi alanları da Dünya Kültür Mirası Listesine girmeyi başardı.

UParklar CEO’su Kenneth Er düşüncelerini “Singapur Botanik Bahçesinin Asya kıtasından UNESCO Dünya Mirası Listesine giren ilk Botanik Bahçe olması bizde büyük bir heyecan uyandırdı. Bahçenin yönetim planı ile Singapur’un yeşil mirasının sürdürülebilir olmasına kendimizi adamış bulunmaktayız. Aslında, Bahçenin Doğal Alanının genişletilmesi ve Bahçenin içinde bulunan yüzyıllık Tarihi Ağaçların korunması gibi bazı tedbirleri şimdiden aldık. Ülkemizde Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilen ilk yerin Singapur’un yeşillendirilmesinde çok etkili olmasının sembolik bir tarafı da bulunmaktadır. 1960’ların sonunda, Singapur’u Bahçe içinde bir Şehir haline getirmek için yol kenarları ve parklarda yapılan ağaçlandırma çalışmalarına Bahçe personeli de katılmıştır. Günümüzde Bahçe; araştırma merkezi, bölgesel ve uluslararası önemde bir koruma ve eğitim alanı ve huzurlu bir dinlenme merkezi olarak kullanılmaktadır. Singapur vatandaşlarının bu başarıyı bizimle birlikte kutlamalarını ve Singapur Botanik Bahçesinden gurur duymaya devam etmelerini umuyoruz” sözleriyle dile getirdi.

APRON24.COM

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

Share
#

SENDE YORUM YAZ

5+8 = ?