logo

THY’NİN BOMBA İHBARCISI SERBEST BIRAKILDI

İLK İHBARCI SERBEST, POLİS İKİNCİNİN PEŞİNDE !

THY uçaklarına son birkaç ayda üst üste gelen 10’a yakın asılsız bomba ihbarı, havadaki paniği yere indirdi. Bir bomba notunda parmak izi bulunan kabin memuru işten atılsa da ihbarlar sürünce, polis ikinci ihbarcının peşine düştü.

thy9

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında bomba paniği yaşanmasına neden olan ilk ihbar, 29 Mart’ta İstanbul-Tokyo seferi yapan Boeing 777 tipi yolcu uçağının tuvaletinde bulundu. Notta, “C4 cargo-kargo C4 var” yazılıydı. Dev uçak, Sinop üzerinden Atatürk Havalimanı’na döndü. Uzman ekipler didik didik aradıkları uçakta patlayıcıya rastlayamasa da ardından THY uçaklarında peş peşe bomba ihbarı notları bulunmaya başlandı. Polis her notu inceledi, uçaktaki görevlilerin ifadeleri alındı.

PARMAK İZİ ÇIKINCA…

17 Nisan’da İstanbul-Basel seferine çıkan uçağın tuvaletinde de bomba yazılı bir not kağıdı çıktı. Ancak bu kez kâğıdın üzerinde parmak izleri vardı. Polis, izlerin bir kabin memuruna ait olduğunu tespit etti.

“YÖNETİMLE GÖRÜŞMEK İSTEDİM”

Kabin memuru, mayıs ayında gözaltına alındı. İfadesinde “Yaşadığım bir sorunla ilgili yönetimle görüşmek istedim ancak benimle görüşmediler. Ben de notu yazdım” dediği öne sürülen kabin memuru adliyeden serbest bırakıldı.

Diğer ihbarlarla bağlantısı bulunamayan kabin memurunun terör örgütü bağlantısı da tespit edilmedi. THY işine son verdiği çalışanı hakkında suç duyurusunda bulundu. Şirkete maliyeti yüzbinlerce Euro’yu aşan asılsız bomba ihbarlarının arkası kesilmedi. Polis ikinci ihbarcıyı arıyor.

Ancak iddialara göre, THY ikinci bir kabin memuru ile de yollarını ayırdı. Bu iddialar THY yetkilileri tarafından yalanlandı.

kabin

İŞTE BOMBA İHBARLARI

THY uçaklarına tümü bu yıl içinde yapılan asılsız bomba ihbarlarının tarihleri ve seferleri şöyle:

29 Mart, İstanbul-Tokyo.

30 Mart, İstanbul-Sao Paulo.

17 Nisan, İstanbul-Basel.

18 Nisan, İstanbul-Tokyo.

6 Haziran, İstanbul- New York.

7 Temmuz, Bangkok-İstanbul.

ZARARI HEM MADDİ HEM MANEVİ

THY yetkilileri, bu tür ihbarların son yıllarda yükselişte olan şirketin marka değerine zarar vermek amacıyla yapıldığını tahmin ettiklerini söylediler. Havacılık kurallarına göre uçaklarda bulunan bu tür ihbar notlarında olay havada gerçekleşirse, uçak en yakın meydana inmek zorunda.

Pilot bu durumda, uluslararası havacılık kuralları gereği ‘patlayıcı madde prosedürü’ uyguluyor. Gizli bir kod ile en yakın uçuş kulesi ile temasa geçiyor, uçak en yakın meydana iniyor, yolcu ve valizler detaylı şekilde aranıyor. Uçak en az, varacağı havalimanına ulaşacağı süre kadar bekletiliyor.

 

Kaynak:Hürriyet

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?