Son Dakika
Türk Hava Yolları uçak finansmanı dalında son 10 yılda 10 ödül kazanarak, kırılması çok güç tarihi bir rekora imza attı.
Havacılık finansmanının Oscar’ı kabul edilen ‘Airfinance Journal Ödül Töreni’nde bayrak taşıyıcı havayolu, iki ödüle birden lâyık görüldü. Küresel ölçekli havayollarının icra ettiği finansal yapıları, düzenli olarak her sene inceleyen ve farklı kategorilerdeki en iyi finansman yapılarını ödüllendiren ‘Airfinance Journal’ın geçtiğimiz günlerde Miami’de düzenlediği ödül töreninde Türk Hava Yolları, 2014 yılının “En İyi Vergi Kalkanlı Finansman” ve “En İyi Uçak Motoru Finansmanı” kategorilerinde ödüllendirildi.
Airfinance Journal’ın son sayısında yer verildiği üzere, 2014 yılında teslim alınan 2 adet A330-300 uçağının finansmanında kullanılan, ECA (Avrupa İhracat Kredisi Destek Ajansı) Garantili İtalyan Vergi Kalkanlı Finansal Kiralama metodu, birden çok yeniliği bünyesinde bulundurduğu için “En İyi Vergi Kalkanlı Finansman” ödülüne lâyık görüldü.
200 MİLYON DOLARLIK DEV FİNANSMAN !
Bu finansman yapısı, ilk kez Türk Hava Yolları tarafından kullanılmış olup; havacılık finansmanında hâkim para birimi olan Amerikan Doları yerine Japon Yeni cinsinden uygulamaya geçirilmişti. Hem ECA garantisi, hem vergi kalkanının getirdiği avantajlar, hem de finansmanın Japon Yeni cinsinden yapılması, Türk Hava Yolları açısından maliyetleri son derece cazip kılarken; yaklaşık 200 milyon Amerikan doları tutarında gerçekleşen finansman kaynağı, Societe Generale bankası tarafından gerçekleştirildi.
GENERAL ELECTRİCLE AVANTAJA GEÇTİ !
2014 yılında teslim alınan General Electric GE90-115BL (B777-300ER uçakları için) ve General Electric CF6-80E1A3 (A330-300 uçakları için) uçak motorlarının finansmanında kullanılan Amerikan Exim Bankası Garantili Yedek Uçak Motoru Finansmanı, 2014 yılının “En İyi Uçak Motoru Finansmanı” kategorisinde ödüllendirildi. Bir Airbus uçağına takılacak komponentin finansmanına ilk kez garantör olan Amerikan Exim Bankası bu sayede, Airbus’ın 45 yıllık tarihinde de bir ilke imza atmış oldu. Finansmanı Mizuho ve Development Bank of Japan tarafından gerçekleştirilen yaklaşık $40 milyon tutarındaki finansmanın Japon Yeni cinsinden gerçekleştirilmesi, Türk Hava Yolları’nın, kur riskinden doğal korunma fırsatı yakalayarak, gerçekleştirdiği finansman yapısı ile ek bir enstrüman kullanmaksızın, Japon Yeni gelir ve giderlerini denkleştirmek kaydıyla risk yönetimi açısından da mühim bir avantaj kazanmasına imkân sağladı.
Türk Hava Yolları, daha önce de farklı ve yenilikçi finansman modellerini başarıyla sonuçlandırmış olup; Jane’s Transport Finance, Global Transport Finance, Bonds & Loans ve Airfinance Journal tarafından, son 10 yılda yurtdışından temin etmiş olduğu $10 milyar tutarındaki finansman için toplamda 10 uluslararası uçak finansmanı ödülüne lâyık görülmekle birlikte istikrarlı başarısını en son aldığı bu iki ödül ile de taçlandırmış oldu.
THY’NİN UÇAK FİNANSMANINDAN 10 YILDA ALDIĞI ÖDÜLLER
BENZER HABERLER