logo

TOPÇU NEDEN İSTİFA ETTİ ?

İstifa ederek THY Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılan Hamdi Topçu, CNN Türk’te yayınlanan Baştan Sona Programı’nın konuğu oldu. Neden istifasını verdi? İşte çok konuşulan istifanın perde arkası…

Uğur Cebeci’nin sorduğu ‘İstifanız Genel Kurula iki saat kala mı belli oldu’ sorusuna Hamdi Topçu bu kararın biraz ani olduğunu söyleyerek cevapladı. Topçu, “Biliyorsunuz, biz de 3 dönem kurulu var. Şaka bir kenara biraz acil oldu. Keşke biraz daha önce olsaydı” diye konuştu.

hamdi-topcu-671

HAMDİ TOPÇU THY’DE NASIL GÖREVE BAŞLADI ?

“3 Nisan 2003’te yönetim kurulu üyesi oldum. Mali Müşavirlik yaparken o zaman ki başbakanımız beni THY’de yönetim kurulu olmamı istedi. ‘Parayı kontrol etmen lazım’ diye konuştu. Aslında hiç birimiz havacılık kökenli değildik. Büyük riskti. 65 uçaklık filo vardı. 11 RJ uçağımızın ‘uçamaz’ raporu ile THY’yi devraldık. İki seçenek vardı. Ya başarılı olacaktık, ya da başarılı olacaktık. Tam gün çalışmaya başladık. Ben satın almaya bakmaya başladım. Yönetim Kurulu’nda ilk altı ay boyunca hiç konuşmadım. Sürekli ders çalıştım. İlk gördüğümüz yapının çok askeri olduğu ve değişmesi gerektiğiydi. Arkasından ilk uçak siparişlerimizi verdik. Bu sipariş mevcut THY filosundan fazlaydı. Çünkü 61 uçak siparişi vermiştik. ‘Belediyeciler, mali müşavirler burayı batıracak’ dendi. Öncelikle hızla karar almamız gerekiyordu. Maliye Bakanlığı ile oturduk. Karar almayı THY yönetimine bırakmak gerekiyordu. Bu konuda Kemal Unakıtan Bakanımıza çok teşekkür ederim. Biz işleri hızlandırdık. Örneğin sabah önümüze gelen bir uçak pozisyonunu akşama kadar karar alıp kiraladık.

24 HAT NASIL AÇILDI ?

Uçuş noktalarını artırmak üzere oturduk. 24 hattın analinizi yaptık. Ancak hiç bir tek başına para kazanmıyor dendi. Biz oturup para kazanacağını gördük. 2006’de THY’de gördük ki, genel müdür tek başına yönetemiyor. Yönetim Kurulu da 15 günde bir toplanıyor. Yeterli olmadığını gördük. İcra komitesini oluşturduk.  Genel müdürün yetkilerinin yüzde 60’ı bu komiteye geçti. Bu kurul her gün orada olduğundan çok hızlı karar almaya başladı. Çok hızlı çalışmaya başladık. İşe 2003’te 54 uçakla başladık. 268 uçağa çıktık. Uçuş noktamız ise 268. Tek ortaklığımız SunExpress’ti. 18 uçaklı bir filosu, 1,5 milyar dolar cirosu vardı. Bugün 17 iştirakımız, 17 milyar dolar da cirosu var. 10 bin 200 çalışan bugün 48 bin çalışana yıl sonunda ulaşacağız. Şu an rakam 44 bin civarında. 125 ülkenin vatandaşı THY’de görev yapıyor. Sadece pilot ve kabin memuru sayısı 12 binin üzerinde. 4 bin 12’si pilot. 55 ülkeden 704 yabancı pilot uçuyor. Pilotların yüzde 17’si yabancı. Dünyadaki bütün pilotlar bizle çalışmak istiyor. Ödediğimiz ücret skalası dünya standardında. Lufthansa pilotundan daha az ödemiyoruz.

MİLLETVEKİLİ OLMAK İSTEMEDİM

Siyaseti düşünmedim. Bunu daha önce de belirttim. Zamanlama ile bunun bir ilgisi yok” Uğur Cebeci’ni ‘TOKİ Başkanı mı olacaksınız’ sorusunu ise Hamdi Topçu böyle bir görevlendirme beklemediğini söyledi.

GECE TELEFONUM ÇALDIĞINDA GERİLİYORUM

“THY dünyanın dört bir tarafına uçan, 24 saat mesai gerektiren bir iş yapısına sahip. Örneğin gece cep telefonum çalıyor. Uçağa geç kalan arıyor örneğin. Son zamanlarda çok gerilmeye başladım.

2009’DA GAZA BASTIK

İktisat teorilerine aykırı olarak ekonomik krizde tüm havayolları küçülüyordu. İşte biz 2009’da bu riski aldık. 2023 planlarını yaptık ve düğmeye bastık. Bizim ilk planımızda 777 uçaklarını 2015’e planlamıştık. O gün Boeing bir teklif getirdi önümüze. 5 uçaklık siparişini iptal eden bir havayolunun uçaklarını bize önerdi. Karar aldık almak için. Arkasından 2 hafta sonra bir 7 uçak daha geldi. Boeing 777’leri satınca Airbus hemen geldi. İnanılmaz ucuz fiyatlara 20 adet A330-300 önerdi.

650 MİLYAR DOLARLIK PASTANIN PAYLAŞIMI

Dünyada havacılıkta 650 milyar dolarlık pasta var. Bunu herkes paylaşmaya çalışıyor. Bunu kapmak için 1178 şirket çarpışıyor. Arkasında bir çok olay dönüyor. Ben THY’deki 12 yıllık görevim sırasında bu tür gelişmeleri çok önceden görme şansına ulaştım.

Örneğin Avrupa havacılık otoritesi EASA bir çok karar alıyor. Hatta gizli servisler bile bu işin içinde. Avrupalıların filo ortalaması 13-14 yaşında. Bizimkiler 6-7. Onlara yapılan denetimin 5 katı bize yapılıyor. Güvenlik katsayısında ortalardaydık. Bizzat takip etmeye başladım. Şu an Avrupa’da ilk sıradayız. Enerjideki kavga savaş getiriyor. Ama havacılıktaki kavga henüz kavga getirmese de ciddi bir çekişme getiriyor.

PİDE YEMEK İSTANBUL’DA MOLA VERİLİYOR

Güvenliğimizi, hizmetimizi en yüksek seviyeye ulaştırmayı hedefledik. Dünyanın en iyi salonunu açtık. Londra’dan Hindistan’a gidecek yolcu, burada mola veriyor ve pide yiyor. Bunları tespit ettik.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI’NIN YAPILMASI LAZIM

Bu büyümeyi Atatürk Havalimanı’nı taşıyamıyor. Burası 10 kilometre kare. Örneğin Frankfurt 60 kilometre kare. Yeni meydan yapılıncaya kadar Atatürk Havalimanı’nda yatırımlar sürüyor.

A380 ALMAK ÜZERE SÖZLÜ ANLAŞMA YAPTIK

Ciddi bir çalışma yaptık özellikle A380 konusunda. Filoya katılma konusunda görüşmelerimiz de oldu. Aslında sözlü olarak anlaşmaya vardır. Ancak havalimanındaki durum ve bakım için bir yıl sonraya hazır olacaktık. Bu zaman alacağı için erteleme kararı aldık. Yeni havalimanında yeni ve büyük uçaklarla kararı ağır bastı. Bugün dünyanın en konforlu uçağı Boeing 777’lerdir. Çünkü iki kata göre ortam daha ferahtır. Dünyanın bir çok yerinde slot sorunu var. Örneğin Londra Heathrow için 25 milyon dolar verip bir slot satın aldık.

LUFTHANSA’DAN YÜZDE 30 UCUZUZ

Biz ücret planlaması yapıyoruz. Örneğin Lufthansa’dan yüzde 30 daha ucuzuz. Ama bazı ülkeler ile anlaşmamız var. Ucuz fiyat veremiyorsunuz. Şikayetlerden biri de Ankara. Sabah saatlerinde geniş gövdeli uçaklar koyarak bunu aşağıya çekti. Bugün 39-49-59 TL’ye 7-8 milyon adet bilet satıyoruz. Son dakikaya kalırsanız, bayram üzeri alırsanız pahalı oluyor.

 

Kaynak:CNN Türk

 

Share
#

SENDE YORUM YAZ

3+3 = ?