logo

UÇAĞIN İNİŞ TAKIMINDA DONARAK ÖLDÜ !

inis-takımı1

Emirates Havayolları’na ait kargo uçağının iniş takımlarına saklandıktan sonra donarak ölen bir Afrikalının cesedi, Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda yapılan kontrolde bulundu.

Amsterdam’daki Schipol Havalimanı’na 12 Eylül günü iniş yapan bir kargo uçağında, bir erkeğe ait ceset fark edildi. Ceset, uçağın iniş takımları arasında bulundu. Güvenlik birimleri, uçağı havalimanının ayrı bir köşesine çekerek inceleme başlattı. Havalimanı güvenliğinden sorumlu Kraliyet Özel Birlikleri, incelemenin ardından cesedi civardaki bir hastanenin morguna kaldırdı.

Güvenlik güçleri uçağın bir hangi Afrika ülkesinden geldiği ve hangi şirkete ait olduğu konusunda açıklama yapmadı. Kuzey Hollanda Televizyonu (RTV), havalimanı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, uçağın Emirates firmasına ait olduğunu ve Kenya’nın başkenti Nairobi’den havalandığını duyurdu. RTV’nin haberine göre, uçağın içinde de bazı kaçak yolcuların bulunma olasılığı var.

BÖYLE BİR YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

10 bin metrede uçan bir yolcu uçağı… Düşük basınç ve dondurucu soğuk… Bir insan iniş takımı yuvasına girebilir mi? Burada yolculuk edebilir mi? İşte sorular ve cevapları…

1-Neden iniş takımına saklanılıyor?

Bu tür olaylara en çok Afrika ülkelerinde rastlanıyor. Başka ülkeye iltica etmenin yolu olarak uçaklara saklanıp kaçma eylemiyle sık sık karşılaşılıyor. Belki cahillikten, belki de başka faktörler böyle bir kaçış fikrini insanlarına aklına sokuyor. En çok hedef Avrupa ülkeleri. Ancak son yıllarda artan önlemler ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik sıkıntılarla bu olaylar çok azalmış durumda.

2-İniş takımı yuvasına bir insan girebilir mi?

Bu sorunun yanıtı, tek koridorlu yolcu uçakları için biraz zor. Ama çak gövdeleri büyüdükçe, bir insanın rahatlıkla girebileceği geniş yuvalara olabiliyor. Ancak yine de riskli bir yer. Kalkışın ardından iniş takımları hidrolik kollarla kapatılıyor. İniş takımlarını kontrol eden hidrolik kollar çok ama çok güçlü. Büyük bir güçle hem iniş takımlarını hem de iniş takım kapaklarını topluyor. Bunlara direnmek imkansız. Uçakta her hacim çok ama çok önemli. Bu nedenle iniş takım yuvaların içinde pek fazla boş alan yok.

3-Neden kargo bölümüne değil de iniş takım yuvasına giriliyor?

Uçak kalkmadan önce yükleme veya boşaltma sırasında kargo bölümleri çok sıkı kontrol ediliyor. Bu bölümde en az 4-5 yükleme görevlisi takipte. Bu nedenle buraya girmek zor. Yakalanma riski nedeniyle tercih doğrudan iniş takımları yuvaları.

4-Oksijen, basınçlandırma var mı?

İniş takımı yuvasının içinde oksijen yok. Hava sıcaklığı yüksek irtifalarda -57 dereceye kadar düşüyor. Bu bir insanın dayanamıyacağı kadar soğuk. Ayrıca hava basınç farkı ve çok az oksijen ile buraya girenin ölümü hızla gerçekleşiyor. Tabi ki iniş takımı kapanırken ezilmezse!

5-Yaşayan var mı?

2010’da meydana gelen olayda, Viyana’dan Londra’ya uçan özel bir uçağın iniş takımına saklanan Romen vatandaşı bir kişi, 1,5 saatlik yolculuğun ardından sağ olarak uçaktan inmişti. Ancak yolculuğun kısa olması ve yüksek irtifadan gerçekleşmesi, 20 yaşındaki yolcunun hayatta kalmasının en önemli nedeniydi. İnişte hastaneye kaldırılan yolcu yaralı ve hipotermi geçirmişti. Hızlı tıbbı müdahale ile kaçak yolcu bir kaç gün içinde sağlığına kavuştu.

6-Havalimanı içine girmek bu kadar kolay mı?

Tüm havalimanları aslında özel güvenlik bölgeleri. Dikenli teller, nöbetçiler, sürekli kontrol var. Elinizi kolunuzu sallayarak içeri girmek mümkün değil. Ama bazen yaşanan güvenlik zafiyetleri bu şekilde değerlendirilebiliyor. Kör bir nokta, dikenli tellerde açılan delikler kaçak yolcular tarafından affedilmiyor. Bazen de havalimanı görevlilerinden bu yolu deneyenler var. Ama personelin tercihi iniş takımlarındansa kargo kompartımanı.

İNİŞ TAKIMLARI 4 TÜRK’E DE MEZAR OLDU

25 Ocak 2000’de Amerikan Northwest Havayolları’na ait bir DC-10’un iniş takımları yuvasına gizlenerek Amsterdam’dan New Jersey’e kadar uçan 38 yaşındaki Rıza Karadağ adlı Türk, donarak öldü.

27 Ocak 2003’te Paris-Şanghay seferini yapan Air France uça­ğının iniş takımında donan Onur Özüyaman ve Ramazan Karaçoban’ın cesetleri yere çakıldı.

30 Ocak 2007’de British Airways’e ait bir uçağa kaçak ola­rak binen Güney Afrikalı genç öldü.

9 Şubat 2010’da New York’tan Tokyo’ya giden Boeing 777 tipi uçağın iniş takımlarında bir erkek cesedi bulundu.

9 Eylül 2012’de Angola’dan İngiltere’ye sefer yapan bir uça­ğın iniş takımlarına saklanan Jose Matada iniş sırasında düşerek öldü.

6 Haziran 2013’te İtalya’nın Rimini şehrinden Moskova’ya giden FLY Havayolan’na ait uçağın iniş takımında Gürcü George Abuladze’nin cesedi bulundu.

2013’te British Airways’in İstanbul-Londra seferini yapan Airbus A320 uçağının iniş takımlarında ceset bulundu. Ölenin Hikmet Kömür olduğu belirlendi.

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?