logo

UÇAKLA SEYAHATTE HİJYEN HAYAT KURTARIYOR

KİTAP

Sağlık Bakanlığı yolcuların ve ülkemize gelen turistlerin daha sağlıklı şekilde seyahat etmeleri için, önemli bilgiler makaleler dolu bir kitap yayınladı. 

Kitap hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu “Genel Müdürlüğümüz tarafından “Havacılıkta Hijyen ve Sağlık Rehberi” hazırlanmıştır. Bu kitap; havayolu taşımacılığında yolcuları ve mürettebatı korumak için her tür havalimanı ve uçak operatörleriyle tüm diğer sorumlu organlara yönelik yüksek hijyen ve temizlik standartlarının sağlanmasında yardımcı olma yönündeki nihai amaç ile, su ve tesislerin temizlik ve dezenfeksiyonu hususlarını ele almaktadır” dedi.

kabin_ikram

UÇAKLARDA ENFEKSİYON RİSKİNE DİKKAT!

Hatipoğlu uçakla seyahatte hem kabin ve kokpit ekiplerinin hem de yolcuların enfeksiyon riski altında olduğunu dikkat çekerek, “Havacılıkta Hijyen ve Sağlık Rehberi; gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin seyahatleri için geçerli olup, artan ulusal-uluslararası uçak trafiğinde yüksek hijyen ve sağlık standartlarının sağlanmasına yöneliktir. Bu yıl toplamda 80 milyon yolcu taşımayı ve ciro hedefini de 12 milyar dolar olarak belirleyen Ülkemizin dünya markası Türk Hava Yolları (THY) ve beraberinde sürüklediği özel hava yollarıyla Türkiye’miz büyük bir havayolları filosuna sahiptir. 10 yıl sonraki hedef ise şu andaki durumu ikiye katlamaktır. İki kat büyüme artan bir yolcu trafiğini de beraberinde getirecektir. Tüm bu hedeflerle havalimanı sayımız 55’e ulaşmıştır” diye konuştu.

singapur_kabin

HİJYEN HAYAT KURTARIYOR !

Hava yollarında artan bu insan trafiğinde hijyen kurallarının önemini arttığına işaret eden Hatipoğlu “Bindiğimiz uçakta koltuğumuzu ve masamızı bizden önceki sayısız insanla paylaşmış oluruz. Herkes giysisinde ve vücudunda mikrop taşıyabilir. Bu mikroplar başkalarına bulaşabilir ve temiz olmayan yüzeylerde çoğalabilirler. Yapılan araştırmalarla koltuk yüzeylerinde, tepsilerde, masa, güneşlik, tuvaletler ve koltuk arkasındaki dergilerin konduğu ceplerde mikropların günlerce yaşayabildiği ispatlanmıştır. Bu nedenle uçaktaki su ve gıda depolanması, dezenfeksiyon işlemleri, ısıtıcı ve soğutucular, hava filtrasyonu, tuvalet temizliği ve atık toplanması önemlidir. Ayrıca gıdaların ve suyun insanlara temiz bir şekilde sunulmasına özen gösterme zorunluluğu vardır. Uzun süren uçuşlarda onlarca insanın gıda zehirlenmesi sonucu kusma, ishal, ateş ve karın ağrılarının olduğunu bile düşünmek kâbustur. Hele kokpit ekiplerinin zehirlenmesi ise uçuş emniyetinin tehlikeye düşmesi bakımından önemlidir. Uçuş sırasında bu tür tıbbi müdahalelerin yapılması da zordur. Sağlık Bakanlığı olarak dağıtımına başlayacağımız Havacılıkta Hijyen ve Sağlık Rehberi; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) doğrultusunda hazırlanmış olup, başta uçuş personelimiz olmak üzere milyonlarca insanın uçak içi hijyenin sağlandığı bir ortamda yolculuk yapmalarına katkı sunması amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.

 

APRON24.COM

Share
#

SENDE YORUM YAZ

1+7 = ?

BENZER HABERLER

Havacılık Haberleri
THY, ŞAM SEFERLERİNE BAŞLADI

THY, ŞAM SEFERLERİNE BAŞLADI

Havacılık Haberleri
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Havacılık Haberleri
THY’NIN ACI KAYBI

THY’NIN ACI KAYBI