Son Dakika
Yerli üretim uçak TRJ 328 ve 628 için üretim merkezi olarak Ankara seçildi. Yerli uçak fabrikasının temelinin Ekim ayında düzenlenecek bir törenle atılması planlanıyor.
Esenboğa Havalimanı içinde DHMİ’nin tahsis ettiği 30 bin metrekarelik alanda kurulacak fabrikanın temelini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu birlikte atacak.
Türkiye’nin ilk yerli uçağı için başlatılan projede kapsamında üretim yerinin neresi olacağına karar verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz Mayıs’ta İstanbul’da tanıttığı TürkJet’in üretim üssü olarak Ankara seçildi. Esenboğa Havalimanı Türkiye’nin ilk yerli sivil uçağının üretileceği yer olacak.
TEMELİ EKİM AYINDA ATILACAK
Yerli uçak fabrikasının temeli Ekim ayında atılması planlanıyor. Temele Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılması bekleniyor. TAİ tarafından yerli uçağın gövde ve kuyruk kısmı yapılacak. Parçalar tırlarla Esenboğa’daki, üretim tesislerine getirilip orada birleştirilecek. İlk etapta uçağın motoru ve kokpitinde yeralan Aviyonik(elektronik) sistemleri yurtdışından getirilecek. Yerli uçak için ilk dönemde üçte bir oranında yerli üretim olması hedefleniyor. Yerli uçak için Esenboğa Havalimanı içinde 30 bin metrekarelik alan ayrıldı. Apronu ile birlikte alanda uçağın montaj işlemleri yapılarak pistte uçmaya hazır hale getirilecek.
HERKES KATKI VERİYOR !
Yerli uçak için yerli dinamikler kullanılacak. Bu alanda uluslararası üretim yapan firmalar Türkiye’nin ilk yerli uçak üretiminde büyük bir katkıyı sağlayacak. THY Teknik bu alanda Türkiye’nin önünü açan lokomotif kurum oldu adeta. Kendi ihtiyaçları için uçak parçaları üretimine başlayan THY Teknik, sanayicilerle yaptığı toplantılarda yerli uçuk için parça üretimi konusunda teşvik edici ve yönlendirici bir rol üstlendi. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, THY Teknik Genel Müdürü Ahmet Karaman, THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel; milli uçak konusunda önemli sorumluluklar üstlendi. Tokel, “Saha İstanbul, Ankara OSSA, Eskişehir ve İzmir’deki savunma ve havacılık sanayi kümeleri üyesi firmalar yerli uçağa şimdiden katkı sağlanmaya başlamıştır” dedi.
ADIM ADIM MİLLİ UÇAK TAKVİMİ
– SNC şirketine ait, Dornier-D328 modeli uçak modernize edilecek ve T 328 ve TRJ 328 kodlu 32 kişilik yolcu uçağı üretilecek.
– T 328 (turboprop motorlupervaneli) ve TRJ 328 (jet motorlu) uçaklarının testleri 2017’de başlayacak ve 2019’da ticari uçuşlara çıkacak.
– 328 uçaklarını temel alan 70 kişilik yeni bir TRJ 628 uçağı geliştirilecek.
– SNC, D328’in bütün mülkiyet haklarını SSM’ye devredecek. Yeni uçakların bütün hakları da SSM’nin mülkiyetinde olacak.
– Türkiye’ye sivil yolcu uçağı üretimi tesisi sertifikalı fabrika kurulacak.
– TRJ 628 (jet motorlu) 2023’te ticari uçuşlara başlayacak. Hedef, uçağın motorunun da yerli üretim olması.
ARAZİ TAHSİS İŞLEMLERİ TAMAM
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Esenboğa Havalimanı içinde en uygun alanın bulunduğunu ifade etti. Arazi tahsis işlemlerinin tamamlandığını ifade eden Yıldırım, apronu ile birlikte 30 bin metrekarelik bir alanın tahsis edileceğini söyledi. Türkiye’nin bölgesel uçak yapımı işinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yakın bir çalışma içinde bulunduklarını söyleyen Yıldırım, “Güzel bir yer tahsis edildi” dedi. Temel atma töreni için sabırsızlandıklarını söyleyen Yıldırım muhtemelen Ekim ayının ortalarında gerçekleşebileceğini söyledi.
APRON24.COM
BENZER HABERLER