logo

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ GÖZLEM UYDUSU

İlk defa yerli haberleşme uydusu yapan Türkiye, şimdi de yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu için proje başlattı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık “Yeni uyduyla, 20 santime kadar yer kontrolü sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye yerli savunma sistemlerinde yeni atak başlatıyor. Yeni hedef, yerden 20 santimetre yukarıya kadar her alanı tarayabilecek gözlem uydusu.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Metre altı yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları yapacağız. Buradaki hedefimiz 20 santimetre” dedi.

TÜBİTAK’ın çok önemli projelerinden birisinin, TÜRKSAT 6A uydusu olduğunu ifade eden Işık, “Türkiye ilk defa yerli haberleşme uydusu yaptı. Şimdi yeni bir proje olarak metre altı yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları yapacağız. Hemen ulaşılamasa da buradaki hedef 20 santimetre” diye konuştu.

turksat_6A

UYDUYA YERDEN KONTROL

Bu arada uyduların yerden kontrolünü sağlayan sistemi de önümüzdeki 1-2 yılda hayata geçireceklerini anlatan Işık, 18 milyon lira bütçeli Milli Uydu Yer Kontrol İstasyonu çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Öte yandan, TÜBİTAK’ın lazer silah teknolojisi ve güdümlü füzelerle ilgili yoğun çalışmaları olduğunu belirten Işık, savunma sanayinde pek çok projede Ar-Ge noktasında TÜBİTAK’ın liderlik yaptığını, üretimi ise savunma sanayine devrettiklerini söyledi.

SAVUNMA SANAYİ 1.5 MİLYAR DOLAR KAZANDI     

Türkiye’nin yerli sanayide hızlı büyümesinin ihracat rakamlarında da görüldüğünü söyleyen Işık, 2014 yılında savunma sanayi ürünü ihracatının 1.5 milyar doları bulduğunu söyledi. Ürünlere dost ülkelerden büyük talep geldiğini söyleyen Işık, “Türkiye savunma sanayi ürünlerinde net ithalatçıydı. Şimdi ihraç ediyoruz. Dost ülkelerden büyük ilgi var. Neden? Dost ülke teknolojisini kullanmak, muhtemel bir savaş durumunda son derece önemli. Biz kendi ihtiyacımızı karşılıyor ve ihracat yapıyoruz. Mesela Malezya’ya ciddi ihracat yapıyoruz. 10 yıl önce bunlara kimse inanmazdı” şeklinde konuştu.

fikri_ısık

YAZILIM SİZİN DEĞİLSE O GEMİ DE SİZİN DEĞİLDİR”

Savunma sanayinde dışa bağımlılığı minimize edecek her türlü Ar-Ge çalışmasında, TÜBİTAK’ın liderlik yaptığını ifade eden Bakan Işık,  “İşte MİLGEM projesinde yazılımları son derece önemsiyoruz. Çünkü geminin yazılımı ve güvenlik kodu sizinse o gemi sizindir. Güvenlik kodu başkasındaysa, savaşta sizin değildir” dedi. Yeni bir projenin daha olduğunu belirten Işık, donanımı ve yazılımı yüzde 100 yerli olacak Milli Gözetleme Radarının, 110 kilometre mesafeden her türlü hava aracını tespit edebileceğini vurguladı.

BİLİŞİM VADİSİ VE KÖRFEZ GEÇİŞİ AYNI ANDA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi’nin temel atma törenini nisan ayında yapmayı hedeflediklerini belirterek, “Bilişim Vadisi hayata geçirildiğinde, Türkiye bilişim teknolojileri noktasında bölgenin en önemli ülkelerinden biri olacak” dedi.

Vadide çok güçlü ve alanında lider firmalar ile Türkiye’nin küçük ve orta ölçekli firmalarının buluşmasını hedeflediklerini anlatan Işık, “Hedefimiz şubat ayı içinde üst yapı ihalesinin 1. etabının ihalesini yapmak ve aksilik olmazsa nisan ayında Bilişim Vadisi’nin temel atma törenini gerçekleştirmek. Bunun anlamı şu; yıl sonuna doğru veya en geç önümüzdeki yılın başında Körfez Geçiş Köprüsü ile birlikte Bilişim Vadisi’nin de en azından 1. etabının hizmete giriyor olması lazım” ifadelerini kullandı.

Share
#

SENDE YORUM YAZ

1+2 = ?